CulturalBridge – Kulttuuritulkit yhdenvertaisuuden edistäjinä

Hankkeen julkinen tiivistelmä:

Yhdenvertaisuuden periaatteen mukaisesti kaikki ihmiset ovat samanarvoisia riippumatta heidän sukupuolestaan, iästään, etnisestä tai kansallisesta alkuperästään, kansalaisuudestaan, kielestään, uskonnostaan ja vakaumuksestaan, mielipiteestään, vammastaan, terveydentilastaan, seksuaalisesta suuntautumisestaan tai muusta henkilöön liittyvästä syystä.

Monikulttuurisuus lisääntyy vauhdilla myös urheiluseuroissa ja yhdistystoiminnassa, ja vanhat toimintamallit eivät taivu kovinkaan tehokkaasti tähän alati muuttuvaan ympäristöön. Seurat tarvitsevat selkeitä toimintatapoja integroida perheitä mukaan toimintaan ja tämä haaste on havaittu myös valtakunnallisesti urheiluseurojen toiminnassa. Maahanmuuttaneiden perheiden tavoittaminen on koettu haastavana ja perheet eivät integroidu seurayhteisöön sekä esimerkiksi seuratoiminnan vapaaehtoistyöhön, jossa on mahdollista tutustua myös muihin alueen perheisiin. Usein haasteena on yhteisen kielen puuttuminen, kulttuuriset erot, tiedon puute sekä molemminpuoliset väärinymmärrykset. Ymmärrys eri kulttuurien välillä ja vieras kieli ovat suuri haaste perheiden kotoutumiselle ja sopeutumiselle yhteiskuntaan. Jalkapallo tutkitusti madaltaa tätä kynnystä, mutta sen tehokkaassa hyödyntämisessä ollaan vielä hyvinkin kaukana kaikesta potentiaalista, mikä siellä piilee.

Seuratoimijat ovat lisäksi havainneet, kuten myös laajemmin aihetta tutkineet tutkijat, että myös seuratoiminnassa tapahtuu hiljaista syrjintää ja rasismia. Joukkuejohtajat sekä muut seuratoiminnassa mukanaolevat vapaaehtoiset henkilöt tarvitsevat selkeitä toimintatapoja ja koulutusta ja osaamisen vahvistamista puuttua rasistisiin tilanteisiin ja syrjivään käytökseen sekä keinoja tukea maahanmuuttaneiden perheiden integroimiseen jalkapalloyhteisöön ja tämän myötä myös laajemmin yhteiskuntaan.

Mikkelin Pallo-Kissojen toiminnassa on havaittu, että harrastamisen kynnystä tulee madaltaa erilisin toimenpitein kokeilukulttuurin hengessä, jotta toimintaan voi osallistua niin haastavammassa asemassa olevat maahanmuuttaneet henkilöt ja perheet, kuin muutkin haavoittuvammassa asemassa olevat perheet. Hyvistä toimintatavoista tulee tiedottaa myös alueen muita seuratoimijoita, jotta hyvät käytänteet juurtuvat alueelle. Hankeen tavoitteena on ylittää haasteet, joita maahanmuuttajaperheet sekä muut haavoittuvammassa asemassa olevat perheet kokevat harrastustoiminnassa ja madaltaa kynnystä osallistua aktiivisesti yhdistystoimintaan yhdenvertaisesti. Kulttuuritulkit ovat tärkeä osa hanketta, ja heidän avullansa pyritään luomaan turvallinen kanava tietojen jakamiseen kaikkiin suuntiin.

Mikkelin Pallo-Kissojen on tarkoitus kehittää kulttuuritulkkitoimintaa, josta on jo monissa seuroissa hyvää kokemusta maahanmuuttaneiden perheiden integroimiseksi seuratoimintaan. Kulttuuritulkki- toiminnan avulla maahanmuuttaneille henkilöille sekä perheille on mahdollista tuoda tutuksi alueen harrastustoimintaa laajasti ja näin auttaa heitä kotoutumisessa. Kulttuuritulkki- toiminnan tavoitteena on vahvistaa toimihenkilöiden sekä perheiden vuorovaikutusta, lisätä yhteisymmärrystä ja synnyttää molemminpuolista luottamusta. Kulttuuritulkkina voi toimia esimerkiksi maahanmuuttanut henkilö, joka tuntee oman maansa kulttuuria, suomalaista yhteiskuntaa ja työelämää. Kulttuuritulkki on vertaisohjaaja ja tasavertainen henkilö, joka toimii tukea kaipaavan henkilön tai perheen kanssa. Kulttuuritulkkien avulla on mahdollista tavoittaa maahanmuuttaneita perheitä toimintaan laajemmin, sekä samalla tukea heitä esimerkiksi työhön ja opintoihin liittyvissä haasteissa sekä muissa integroitumista tukevissa asioissa.

Hankkeen tavoitteet:

  1. Tukea Mikkelin maahanmuuttaneita henkilöitä integroitumaan yhteiskuntaan, lisätä maahanmuuttaneiden henkilöiden hyvinvointia sekä lisätä eri kulttuurien ja väestöryhmien vuorovaikutusta sekä keskinäistä ymmärrystä kulttuuritulkki-toiminnan avulla.
  2. Lisätä seurojen yhdenvertaisuusosaamista sekä keinoja puuttua rasismiin ja syrjintään kehittämällä yhdenvertaisuusosaamista tukevia koulutuksia ja työpajoja seuran toimihenkilöille sekä muille toiminnassa mukana oleville henkilöille. Tavoitteena on, että syrjintä ja rasismi vähenee seuratoiminnassa.
  3. Lisätä maahanmuuttaneiden henkilöiden ja perheiden sekä haavoittuvammassa asemassa olevien perheiden harrastamisen mahdollisuuksia lisäämällä heidän tietoisuutta alueen seuratoiminnasta, madaltaa harrastamisen kynnystä, lisätä perheiden mahdollisuuksia osallistua toimintaan ja tutustua muihin seuratoiminnassa mukana oleviin perheisiin ja tämän myötä vahvistaa heidän osallisuutta, verkostoja ja hyvinvointia.
  4. Lisätä maahanmuuttaneiden henkilöiden työllisyys- ja koulutusmahdollisuuksia kehittämällä kulttuuritulkki-toimintaa, johon esimerkiksi maahanmuuttanut henkilö voi kouluttautua ja tämän myötä edistää omia työllistymismahdollisuuksiaan.

Hankkeen toimenpiteet tiivistetysti työpaketeittain:

Työpaketti 1. Kulttuuritulkkitoiminnan käynnistäminen ja juurruttaminen Mikkelin alueelle.

Työpaketti 2. Harrastustoiminnassa mukana olevien henkilöiden yhdenvertaisuusosaamisen vahvistaminen koulutusten, työpajojen ja kulttuuritulkkien avulla.

Työpaketti 3. Maahanmuuttajataustaisten sekä muiden haavoittuvammassa asemassa olevien perheiden mukaan saaminen toimintaan ja harrastamisen kynnyksen madaltaminen ja tämän myötä heidän osallisuuden vahvistaminen.

Hankkeen varsinaisena kohderyhmänä ovat Mikkelin alueen maahanmuuttaneet henkilöt sekä perheet, muut haavoittuvammassa asemassa olevat perheet sekä Mikkelin alueen harrastustoiminnassa mukana olevat tahot ja vapaaehtoiset. Välillistä kohderyhmää ovat mm. Mikkelin kaupungin kotoutumispalvelut, hyvinvointialue Eloisa sekä muut maahanmuuttaneiden parissa toimivat henkilöt, tahot ja hankkeet.

 

Lisätietoja hankkeesta

Tuomo Pöyry 044 318 0455

Lucas dos Santos 041 317 2621
toimisto@mipk.fi
mikkelinpallokissat.fi